Oom-en-tante

In “Die Groot Boerekosboek” van Dine van Zyl

In die Overberg praat die mense van Oom-en-tante. Op ander plekke heet dit stamp-en-stoot. Dit is ‘n heerlike mengsel van droëboontjies en stampmielies met ‘n ruim porsie beesskenkel en ‘n varksooltjie of gerookte varklies daarby. Die sop en die vleis word apart bedien.

250 g (½ pakkie) stampmielies

500 g (1 pakkie) droë spikkelboontjies

1 kg beesskenkels (of een vir elke persoon) met murg

500 g gerookte varklies, in stukke gesny (opsioneel)

olie om in te braai

2 uie, fyngekap

3 ℓ water

250 ml (1 k) gekapte pietersielie

sout en peper na smaak

Laat week die stampmielies en droëboontjies oornag in water. Gooi die water die volgende oggend af en kook die stampmielies en boontjies 20 minute lank. Gooi die water weer weg.

Braai die beesvleis en varkvleis in kookolie in ‘n groot kastrol tot bruin. Skep uit en braai die uie tot deurskynend. Gooi die vleis terug in die kastrol, voeg die mielies en boontjies by, bedek met kookwater.

Laat die pot stadig prut vir ongeveer 3 – 4 uur, tot die boontjies en mielies goed sag is.

Voeg die pietersielie, sout en peper by en kook deur.

Skep die vleis in ‘n oondskottel, murg en al. Sit dit in ‘n oond en bak teen 180º C tot dit lieflik bruin is.

Bedien eers die sop en dan die vleis met die murgbene. Vars brood met baie botter en konfyt daarop word hierby bedien.

Wenk:

  • Die sout word eers aan die einde bygevoeg, anders kook die boontjies nie sag nie.
Advertisements

2 thoughts on “Oom-en-tante

Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out / Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out / Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out / Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out / Verander )

Connecting to %s